Home - AIMS

Overslaan en naar inhoud gaan

Waar kunnen we u mee helpen?

Wil je meedoen?

Wilt u meedoen?

Ben je al deelnemer?

Veelgestelde vragen

Ben jij een verloskundige?

Voor verloskundigen

Nieuws

Nieuws

AIMS: Amsterdam Infant Microbiome Study

In 2019 startte de GGD Amsterdam een nieuw onderzoek onder 500 gezinnen in Amsterdam genaamd Amsterdam Infant Microbiome Study (AIMS). Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling van het microbioom vanaf geboorte tot 3 jaar.

Microbioom en gezondheid
Het microbioom is de samenstelling van micro-organismen, die zich in en op het lichaam ontwikkelen vanaf de geboorte. Voorbeelden van deze micro-organismen zijn: bacteriën en virussen. Het microbioom speelt een belangrijke rol in of we gezond blijven of ziek worden.

Binnen het AIMS onderzoek kijken wij welke invloed het microbioom heeft op de gezondheid van kinderen. In hoeverre bestaat er een verband tussen het microbioom en welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en mondgezondheidsproblemen?

Samen met Amsterdamse gezinnen willen wij meer inzicht krijgen in het microbioom. Doel: bijdrage leveren aan de behandeling en preventie van bepaalde gezondheidsproblemen bij Amsterdamse kinderen. Zodra wij concrete onderzoeksresultaten hebben, kunt je die terugvinden op deze website.

Eerste grote onderzoek naar microbioom ter wereld
AIMS is het eerste onderzoek ter wereld dat de ontwikkeling van het microbioom van zo’n grote groep jonge kinderen 3 jaar lang in kaart brengt. Tijdens het onderzoekstraject kan het hele gezin (deels) aan AIMS deelnemen! Het verzamelen van samples (monsters) van verschillende gezinsleden levert waardevolle gegevens over hun invloed op de microbioom-ontwikkeling van het jongste kind.

Dit zeggen deelnemende moeders over AIMS

Nieuws

Actueel nieuws over AIMS onderzoek.